6e Boeroe Kon Makandra, juni 2008, Soest

Beste boeroes en andere belangstellenden,

BKM2008-groepsfoto-groot

De Stichting Boeroe Kon Makandra vierde dit jaar het 163-jarige jubileum van de Nederlandse boerenkolonisatie in Suriname.

De locatie was, inmiddels naar gewoonte, het StayOkay Hostel aan de Bosstraat in Soest.

In tegenstelling tot voorgaande jaren werd dit jaar gekozen voor een ‘kleine’ Boeroe Kon Makandra. Dit wil zeggen dat de bijeenkomst een stuk minder uitgebreid was en de groep mensen kleiner. De inmiddels bij velen zeer geliefde loterij, dansi en lekker eten werd uitgesteld tot het volgend jaar. Hierdoor kan bij het bestuur van de Stichting Boeroe Kon Makandra meer tijd vrij gemaakt worden voor meer inhoudelijke taken van de Stichting, zoals het verzamelen en vastleggen van informatie en literatuur, het bijwerken van de stambomen op de website, het meewerken aan een documentaire etc. In 2009 staat weer een uitgebreide Boeroe Kon Makandra op het programma.

Vanaf 14.00 uur druppelden de  afstammelingen van de Boeroe’s binnen. Jammer genoeg was het weer niet zo schitterend als voorgaande jaren, maar gelukkig was de zaal ruim genoeg voor de 40 mensen die gekomen waren. In de loop van de middag werd het droog en liet zelfs het zonnetje zich af en toe zien, zodat de jongsten zich buiten prima konden vermaken. De meesten waren inmiddels bekende gezichten en het weerzien was dan ook warm. Ook dit jaar waren er ook weer een aantal nieuwe gezichten, de familie wordt steeds groter. Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee met gebak zocht men elkaar al snel op en werd er gezellig bijgepraat. Een aantal mensen hadden oude foto’s bij zich, onder ander van de oude Tammenga-school, welbekend bij de meeste Boeroe’s. Ook bracht iemand informatie mee over de West-Indische Compagnie, Hartelijk dank hiervoor !

Rond de klok van 15.00 uur nam iedereen plaats voor de presentaties. Gerbrand van Brussel, voorzitter van de Stichting vertelde over de stand van zaken. Het gaat goed met de website www.boeroes.nl. De site wordt druk bezocht en er komen veel reacties binnen, zelfs uit Ecuador en Amerika. Er is ook een nakomeling van de familie Hoogvliet opgedoken. Deze tak van de familie is inmiddels ook op de site gepubliceerd. Na de uiteenzetting van Gerbrand nam Paul Droog het woord. Hij is samen met zijn vrouw Sandra Apon al geruime tijd (sinds 1999) bezig met het interviewen van oudere boeroe’s in Suriname. Een aantal van deze interviews (Fosten Tories) zijn inmiddels ook op de site te lezen.

Eerst legde Paul uit hoe zo’n interview afgenomen wordt en wat er zoal gebeurt alvorens het gepubliceerd kan worden. Naast het uitwerken van het interview worden er bijvoorbeeld ook historische feiten en foto’s bij de verhalen gezocht zodat het geheel in een breder perspectief gezien kan worden. Paul liet een aantal voorbeelden van interviews zien. Hierbij liet hij ook geluids-fragmenten horen zodat het leek alsof deze boeroe’s echt aanwezig waren. De Surinaamse achtergrondgeluiden (vogels, papegaaien) brengen ons nog meer in de stemming. Hij liet een aantal tories horen die verteld zijn aan de keukentafel van Nellie Apon-van Brussel, de moeder van Sandra, bijvoorbeeld een visverhaal dat zich afspeelt bij de visgaten aan de Verlengde Gemenelandsweg.

Ilse Veldhuizen vertelde samen met tante Roma Gummels, over de oorlogstijd, over een zeppelin met een dronken piloot en over hoe ze moesten oefenen met het vluchten naar schuilkelders. Achteraf bleek dat deze schuilkelders niet echt kelders waren maar een soort afgedekte loopgraven. Verder hoorden we tante Mina, tante Dina en oom Gerrit Lammers, die vertellen over een gasolinebrand in Coronie, waarbij vader Lammers ook brandwonden opliep. Dan was er oom Evie Vermeer die vertelde over “pingo miras” die hem ’s nachts overvallen hadden, en over de Jackpot die hij gewonnen had bij VANK. Henk van Brussel maakte iedereen aan het lachen met zijn tori’s over wat hij uithaalde met geleende lokvogels en hoe de boot van boeroe’s die niet of nauwelijks konden zwemmen omkantelde. Tot slot deed Paul een oproep aan iedereen om zijn voorbeeld te volgen en oudere familieleden te interviewen en zo hun verhalen vast te leggen, natuurlijk met hulp van anderen die inmiddels wat ervaring hebben met het uitwerken van interviews.

Na dit officiële gedeelte was het weer gelukkig droog, zodat iedereen naar buiten kon voor de inmiddels traditionele groepsfoto. Hoewel groep deze keer een stuk kleiner was, waren er toch nog de nodige aanwijzingen en verschuivingen nodig om iedereen er goed op te krijgen. Nog even was er tijd voor een drankje, en daarna brak al snel weer de tijd van afscheid aan. Al was het deze keer een stuk korter, de bijeenkomst was heel gezellig en iedereen ging tevreden naar huis. Op naar de volgende ‘grote’  Boeroe Kon Makandra.

Het bestuur van de Stichting Boeroe Kon Makandra:

Gerbrand van Brussel, Paul Droog, Gerda Pieters, Frank Veldhuizen en Daisy van der Wiel.

Hieronder enkele foto’s van de BKM 2008

BKM2008 023a BKM2008 028 BKM2008 033 BKM2008 034 BKM2008 039 BKM2008 050 BKM2008 051 BKM2008 052 BKM2008 053 BKM2008 061 BKM2008 002a BKM2008 004 BKM2008 005 BKM2008 011a BKM2008 013